sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Pitseilyä

Kävin kiertelemässä kirpputoreilla, mutta haaviini ei tarttunut tällä kertaa mitään. Innostuin hieman panostamaan ulkoiseen olemukseeni ihan näin arkisena sunnuntaina ja jonkin aikaa mietiskelin mihin vaatekokoenaisuuteen päätyisin. Kevään alkaessa kurkistaa varovasti lumikinosten takaa olen ihastunut nudesävyihin ja niinpä kaivoin kaappini kätköistä esiin erään hankintani.





Mekko ebaysta, nuden roosan sävyistä pitsiä. Arvelisin mekon olevan 60-luvulta mallista päätellen, mutta se toki voi olla myös myöhemmiltä ajoilta. Yläosa näytää ikäänkuin pitsiselle bolerolle. Hameessa on kietaisuosalta vaikuttava saumakohta, jossa on ihastuttava piparkakkureunus.Vyötäröllä on koristeena vaalean maitokahvin sävyinen samettirusetti.









Kuvaustilanteeseen laitoin jalkaani Vivienne Westwoodin Melissalle suunnittelemat Lady Dragon -kengät. Näitä hankkiessani pohdin, josko niiden käyttömukavuus asettuisi tuskaisan suuntaan varsinkin kesähelteillä, mutta epäilystäni huolimatta nämä ovat kengistäni mukavimpia käytössä. Tosin niiden herkullinen ulkonäkö saisi minut käyttämään niitä tuhansista rakoista huolimatta.




Ajettelin tällä kertaa kirjoittaa hieman asiaakin. Itseäni aluksi ihmetytti vanhojen vaatteisen myynti-ilmoituksissa olevat määreet. Tässä pari selvennystä niihin.

Mikä on vintagea?
Vaatteesta voi käyttää nimitystä vintage, jos se on vähintään 80-luvulta. Ysäri näyttää olevan jo tulossa muotiin ja jotkut puhuvat grungemekoista ja maihareistakin vintegena. jos olisimme tarkkoja niin vaatteen tulisi olla vähintään 30-vuotta vanhaa, ja tuolloin kasarikin mahtuisi nipin napin mukaan.

Entä mitä retro tarkoittaa?
Retro on uusi versio jostakin vanhasta. Usein mieleen tulee 70-luku kun puhutaan retrosta. 70-luvun vaatteet ja kuosit ovat olleen suositttuja pitkään ja vaikuttaa sille että retroa käytetään tarkoittaessa kaikkea vanhalta näyttävää tai muistuttavaa. Retro on siis kuitenkin uutta, eikä se ole vanhaa tai alkuperäistä.
On siis iso ero, ostatko 50-luvun retromekon vai aidon ja alkuperäisen vintagetuotteen.

Huijataanko vintagevaatteissa paljon?
Kyllä ja ei. Osa myyjistä kertoo huolellisesti vaatteen kunnon ja mainitsee kaikki mahdolliset pikkuviatkin. Ostajan on hyvä muistaa ettei vintagevaate ole uusi, vaan siinä on ajan merkkejä.
Osa myyjistä taas kiertelee kuvauksissaan. Hälytyskelloja kannattaa soittaa jos tuotekuvauksessa mainitaan jostakin viasta mutta siitä ei ole kuvaa. Vaadi aina kuva kaikesta, jos sitä ei ennestään ole. Tämä koskee erityisesti merkkituotteita. Jos olet ostamassa vanhaa Dioria tai mitä tahansa tunnetumman suunnittelijan tekemää, googlaa aina tuotelappu mielellään mahdollisimman monelta eri sivustolta ja vertaa sitä haluamasi tuotteen merkkilappuun. Väärennöksissä on käytetty erlaisia värejä, kiinnitystapa merkkilapussa on usein nuhjuinen ja se sijaitsee oudossa paikassa. Osa myyjistä myös irroittaa merkkilappuja myytäväksi kelvottomista tuotteista ja ompelee sen uudelleen kiinni toiseen vaatteeseen. Kiinnita siksi huomiota tapaan, jolla lappu on ommeltu kiinni.

Mistä tunnistaa aidon vintagevaatteen?
Onko sinulle merkitystä sillä, onko tuote aito vai ei? Jos löydät jotakin jota rakastat niin hankkkisitko sen huolimatta siitä, onko se uusi vai vanha? Jos haluat olla varma siitä, että ostat aitoa vanhaa ja et maksa lisähintaa väärennöksestä, mieti seuraavia asioita.

Onko tuotteessa vetoketju?
Yleisesti ottaen 40-luvun vaatteissa on kovin vähän vetoketjuja. 50-luvun alkupuolella vetoketjut ovat jo yleisiä, vuosikymmenen alkupuolella mm. juhlamekoissa vetoketju sijaitsee sivusaumassa ja siirtyy selkäsaumaan tultaessa puoliväliin vuosikymmentä. Aina 60-luvun alkupuolelle saakka vetoketju on metallinen, muoviset yleistyvät vasta 70- luvulla.

Mieti vaatteen linjoja ja muotoa.
50-luku on tunnettu Diorin suunnittelemasta ns. New Look -linjasta johon kuuluu selkeä vyötärölinja normaalilla vyötärönkorkeudella. Hameet ja mekot ovat muhkeita. Niissä on usein kellohelma, ja alle mahtuu tyllihame. Tosin samalla aikakaudella esiintyy mm. myös H-linja ja Y-linja, jotka ovat kapeampia tyyliltään. Takeissa on usein 2/3 hihat, jotta rannekorut pääsivät esiin. Takeissa on melko väljät leikkaukset, jotta muhkeat tyyliunelmat mahtuvat alle peittoon. Ajan tyylisuunnan ikoni on kiistatta Marilyn Monroe. Ajattele Marilynia valkoisessa mekossa helman noustessa kohti korkeuksia - tämä kohtaus on elokuvasta Kesäleski vuodelta 1955.
60-luvulla vyörärön linja nousee korkeammalle ja hameiden malli muuttuu kapeammaksi. Erittäin hyvä esimerkki 60-luvun pukeutujasta on Audrey Hepburn. Jos vaate näyttää hänen tyyliseltään, on se sangen todennäköisesti 60-luvulla tai sen jälkeen tehty.
70-luku on itselleni melko tuntematon, sillä ostan tältä aikakaudelta vain yksittäiskappaleita.
80-luvulla juhlamekoissa helma lyhenee edelleen. Värit ovat rohkeita ja kirkkaita. koristeita on runsaasti. Äärimmillään yhteen vaatteeseen on tungettu kaikki röyhelöistä paljettiin ja puhvihihoihin. Toisaalta näissä on sitä jotakin, vähän pelkistetympi malli, vaikka suurella rusetilla koristeltu lyhyempi mekko voi olla kiva löytö menoiltaan.
Jos mielit fiftaria muttet halua maksaa siitä paljoa, kannattaa harkita 80-luvun vaatteita. Löydät yllättävän samantyylisiä vaatteita.

Miksi vintagea?
Vaatteet kestävät. Ne on tehty laadukkaista, paksuista kankaista hyvällä käsityöllä ja viimeistellen. Kyklästyin siihen että ostan villakankaisen talvitakin ja huomaan sen jo parin vuoden käytön jälkeen oelvan lähes puhki, nypyillä ja muotonsa menettänyt. 50-luvun takki on taas kestänyt tänne saakka ja kestää edelleen.
Bonuksena pidän myös sitä että vanhoilla vaatteilla on helppoa pukautua persoonallisesti. Itselleni 50-luvun leikkaus vaatteissa sopii täydellisesti toisin kuin suurin osa nykyisista valmisvaatteista.

Onko muuta huomioitavaa jos lähden vanhoja vaatteita ostamaan?
Lue tämä ainakin: Vanhoissa vaatteissa saatat hankkia kotiisi kutsumattomia vieraita. Turkiskuoriaiset elävät sitkeästi vaatteiden saumoissa ja pimennoissa. Pakasta tai saunota siis kaikki hankintasi heti ne kotiin vietyäsi!
Muilta osin vintageshoppailu on antoisaa selailua vaatemaailman löytöaitassa. Mutta nyt ensi kertaan. Siihen asti kauniita unelmia.

terveisin,
Goldi
Vendetta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kyselyt, kehut ja moitteet.