maanantai 8. helmikuuta 2010

Mekkokuningas

Ensimmäisessä postauksessani väläytin yhtä Fred Perlberg - mekkoani. Tämä suunnittelija ansaitsee kuitenkin ihan oman merkinnän. Löydettyäni ebayn ja sitä kautta ulottuvuuden vintagevaatteiden ihmeelliseen maailmaan olin päästäni pyörällä. Tarjontaa oli niin paljon ja mekkoja joka lähtöön. Hiljalleen aloin kiinnittää erityistä huomiota tietyntyylisiin mekkoihin, joissa usein tuntui olevan korkea hinta ja sama suunnittelija. Lisäksi näitä mekkoja yhdisti tyttömäisyys ja hillitty koristeellisuus. Saatuani omistukseeni ensimmäisen Fred Pelrbergin ihastuin myös hänen mekkojensa hyvään kädenjälkeen. Häntä voisi verrata nykyajassa ehkä...öööh... no, vaikkapa Ril´s tuontantoon. Eli kyseessä olivat juhlaluomukset, jotka maksoivat sen ajan valuutassa paljon, mutta joita oli kuitenkin saatavilla melko helposti. Hyvin voin kuvitella, miten useammankin fiftarityttösen unelmien tanssiaisasuna on kangastellut juuri SE näyteikkunassa nähty Fred Perlberg. Lisää tietoa tästä suunnittelijasta löydät Vintage Fashion Guildin sivuilta sekä sekä kattavan katsauksen hänen luomuksiinsa täältä.


1960-luvulla herran kuoleman jälkeen hänen jalanjäljissään kulki toinen suunnittelija, jonka tuotteet kulkevat nimellä "Roger Milot for Fred Perlberg". Nämä vaatteet eivät mielestäni ole yhtä suloisia kuin aidot ja alkuperäiset. Tietysti myös aikakausi oli jo aivan toinen. Ero näkyy myös hinnassa: ebayssa aidot Fred Perlbergit maksavat reilusta sadasta dollarista jopa yli viiteensataan saakka, kun taas Rogereita saa alkaen viidestäkympistä. Muistakaa, että jos saatte käsiinne aidon Fredin, niin pitäkää siitä hyvää huolta. Näitä kaunottaria ei tule enää lisää.

Olen onnistunut saamaan muutamia aitoja Fred Perlberg -mekkoja käsiini. Seuraava mekko on kuitenkin pikkuisen ongelmallinen. Tässä ei nimittäin ole ollut merkkiä missään vaiheessa. Rohkenen kuitenkin väittää tätä hänen työkseen, sillä kaapissani on toinen, hyvin samankaltainen mekko, jossa Fred Perlbergin laput ovat kiinni.


Tämä vaaleanpunainen unelma oli ylläni hyvän ystäväni häissä joitakin vuosia sitten. Päällyskankaassa on pieniä rusetinmallisia pilkkuja. Sekä vyötärölinjassa sekä kaula-aukon ympärillä on kermanväristä pitsiä.





Sivusaumassa on metallinen vetoketju. Tämän perusteella sanoisin mekon olevan 1950-luvulta, mutta normaalia matalampi vyötärölinja pistää minut miettimään olisiko tämä kuitenkin seuraavalta vuosikymmeneltä. Toisaalta mekko on itselleni hieman iso, joten oikeasti kaavoitus on tehty minua pidemmälle ja muodokkaammalle, ja tuolloin pitsinen vyötärölinja sijaitsisi lähestuloon navan tienoilla. Voisiko kukaties joku lukijoista keksiä ratkaisumallin mekon alkuperään?


On tietysti mahdollista että olen väärässä tämän mekon taustasta, mutta kunnes toisin todistetaan, silittelen tätä mekkoa ja mietin yhtä suurta suunnittelijaa. Seuraavassa postauksessani aionkin esitellä lisää kyseisen herran hurmaavia luomuksia. Siihen asti kauniita unelmia.

Terveisin,

2 kommenttia:

  1. salainen ihailija, jolla on hieman asiantuntemusta7. huhtikuuta 2010 klo 8.53

    Moi! Olen ihastunut blogiisi ja laittanut kirjanmerkkeihin ihailtavaksi :)

    Tuo mekko on todellakin 50-luvulta, eikä vyötärölinja ole ollenkaan erikoinen, päinvastoin. Malli on hyvin tyypillinen esimerkiksi 50-luvun hollywood-mekoissa, ja se korostaa vyötärön ja lantion suhdetta entisestään.

    Pidä intosi yllä, älä lopeta ihanan blogin pitämistä!

    VastaaPoista
  2. Hei

    Kiitos sinulle kommentistasi. Se sai minut osaltaan jälleen kirjoittamaan.

    VastaaPoista

Kyselyt, kehut ja moitteet.